KAAPVERDIË TIP 7: PICO DE FOGO

Het gelijknamige eiland Fogo herbergt het hoogste punt van Kaapverdië. Pico de Fogo torent maar liefst 2829 meter boven de zeespiegel uit. Pico de Fogo en het eiland zijn een populaire bestemming voor bezoekers aan Kaapverdië. En dan vooral in de vorm van een excursie.

Het vulkanische eiland is nog altijd actief en is gedurende haar bestaan bepalend geweest voor leven en dood. De ergste ramp met de vulkaan was zo’n 73.000 jaar geleden. Toen stortte de oostzijde van de vulkaan in de Oceaan en dat veroorzaakte een tsunami van maar liefst 170 meter die het eiland Santiago overspoelde. Hierbij ontstond Baio de Inferno, een toepasselijke naam voor deze baai. Zoals al gezegd kan een vulkaan een hoop dood en verderf veroorzaken, maar tegelijkertijd is een actieve vulkaan ook zeer vruchtbaar. Zo staat Fogo bekend om uitstekende koffie die er wordt verbouwd op de flanken van de enorme berg.

Fogo

De naam Fogo heeft de berg te danken aan de grote uitbarsting van 1680. Dit was een enorme uitbarsting die enkele jaren duurde en vele hoeveelheden rook en een onophoudende fontein van vuur in de atmosfeer veroorzaakte. Voor de uitbarsting werd de berg gebruikt als een natuurlijke vuurtoren, maar door de enorme hoeveelheid rook was dit niet meer mogelijk. Een groot deel van de wereld moet ook lange tijd hinder hebben gehad van de aswolk. Men vermoedt dat deze een omvang had van Afrika tot in Brazilië.

Uitbarstingen

De laatste grotere uitbarsting was in 1995 waarbij de bewoners van het dorpje Chã das Caldeiras moesten worden geëvacueerd. De uitbarsting heeft het dorp grote schade toegebracht. Het was een vrij heftige uitbarsting waarbij stukken lava van wel 4 meter doorsnee tot 500 meter de lucht in werden gekatapulteerd. De aswolk bereikte een hoogte topt wel 5 kilometer in de atmosfeer. De recentste eruptie was in de periode van november 2014 tot februari 2015. In totaal was de vulkaan 77 dagen actief. Het is duidelijk een vulkaan die geeft en neemt. Tijdens deze laatste uitbarsting moest het dorpje Portela het ontgelden. De huizen werden verwoest door de lavastroom die door het dorp liep.
Wat betreft het geven is de vulkaan ook een soort van natuurlijke steenfabriek. Naast de uitstekende koffie wordt het materiaal dat zich van onder de aardkorst hier een weg naar buiten wringt gebruikt voor de productie van steen.

Chã das Caldeiras

Veel van de bezoekers aan het eiland houden het beste van een stevige wandeling. Een wandeling op normaal tempo duurt 5 uur en dan heb je de top bereikt. Wanneer je bovenkomt, zal de lokale bevolking je verwelkomen in het dorpje Chã das Caldeiras. In dit dorpje kun je kennis maken met de lokale wijn die wordt verkregen uit de druiven die groeien op de flanken van de vulkaan. Het is belangrijk dat je vroeg vertrekt als je de top van de vulkaan wilt beklimmen. Het duurt 5 uur om boven te geraken, maar je zult waarschijnlijk ook wel weer terug naar beneden willen. Het dalen zal wel sneller gaan.

São Filipe

Naast de top van de vulkaan is het ook leuk om het plaatsje São Filipe te bezoeken. Dit is een dorpje in de stijl van de typische Portugese koloniestadjes. Zeker zo aan de voet van de vulkaan maakt van dit dorpje een unieke plaats. Zelfs zo uniek dat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat genoteerd. Als je probeert je verblijf hier te plannen zo rond de datum van 1 mei, kun je getuige zijn en meedoen aan een uniek cultureel fenomeen dat zich rond deze periode afspeelt. Dan is het jaarlijkse eilandfestival en rond de carnavalsperiode wordt hier uitgebreid Mardi gras gevierd. Vergeet ook niet te genieten van typische stranden met zwart vulkanisch zand. Dit blijft een mooi fenomeen. Let wel op dat je op zonnige dagen iets onder je voeten hebt, want het zwarte zand absorbeert de hitte van de zon.