KAAPVERDIË TIP 4: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Kaapverdië is een eilandnatie voor de westkust van Afrika. De eilandengroep staat bekend om zijn rijke culturele erfenis, de adembenemende landschappen en niet op de laatste plaats als populaire vakantiebestemming. Kaapverdië bestaat uit tien eilanden, elk met zijn eigen unieke karakter en bezienswaardigheden.

Het populaire toeristeneiland Sal, staat bekend om zijn uitgestrekte witte zandstranden, vooral die rond Santa Maria en dan met name Santa Maria Beach is populair. Boa Vista staat bekend om de zandduinen van Viana en het scheepswrak van Cabo Santa Maria. Op het eiland Santiago zijn historische schatten en overblijfselen uit de koloniale periode te vinden. Het Cidade Velha, staat op UNESCO-werelderfgoedlijst.

Het eiland Fogo, is een vulkanisch eiland met de Pico do Fogo. Dit eiland is geliefd bij wandelaars, vanaf de top van de vulkaan heb je een prachtig weids uitzicht over de Atlantische Oceaan. Op het eiland São Vicente, ligt het stadje Mindolo. Dit is de geboorteplaats van de beroemde Kaapverdische zanger Cesária Évora.

Monte Gordo

Op het noordelijke eiland São Nicolau ligt de Monte Gordo. De Monte Gordo is 1312 meter het hoogste punt van São Nicolau. Vanwege de bijzondere natuur en rust op het eiland, is Sao Nicolau een geleifde bestemming voor wandelaars.  Geen massatoerisme op dit vrij droge eiland, maar wel prachtige wandelroutes op en rond Monte Gordo.

Het is van oorsprong een vulkaan die al lange tijd niet meer actief is. Monte Gordo maakt deel uit van het gelijknamige nationale park. Het park is er gekomen om het unieke ecosysteem in het bergachtige gebied beter te kunnen beschermen en conserveren. Naast de fantastische vergezichten kunnen wandelaars dan ook genieten van uniek palet van flora en fauna. Op het eiland groeit de drakenbloedboom, een zeldzame boomsoort die bijna is uitgestorven. Tijdens een wandeling door het Monto Gordo natuurpark kom ook door enkele van de typische dorpjes die op en rond de flanken van de berg te vinden zijn.

Het leuk om te weten dat Monte Gordo nog niet eens zo heel lang gelden veel hoger was. Zo kwam het hoogste punt in de middeleeuwen nog tot 1450 meter en zo rond 8000 voor Christus lagen de hoogste plekken van de berg tot boven de 4000 meter. Dit lijkt lang geleden, maar vanuit een geologisch perspectief is de berg in een korte periode nog maar een derde van de hoogte die ze ooit had.

Cabo Santa Maria

Eén van de excursies die veel resorts en hotels faciliteren op Boa Vista is naar Cabo Santo Maria. Dit is een scheepswrak dat is hier komen vast te liggen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het ligt net in het water aan één van de typische mooie witte stranden op het eiland. Wat voor een mooi contrast zorgt. Nadat het schip vastgelopen was voor de kust van Boa Vista is er van alles geprobeerd om de Cabo Santa Maria weer vlot te trekken, maar helaas niets mocht baten. Gelukkig kon de bemanning gered worden en werd zelf het grootste deel van de lading gered. Ondertussen ligt het scheepswrak meer dan vijftig jaar voor de kust van Boa Vista, dit komt de staat van het schip niet ten goede. Ondertussen heeft de zee een groot deel van het karkas van het schip vernield en zijn nu alleen nog een deel van de romp en de stuurhut over. De vraag is hoelang deze bezienswaardigheid nog zal bestaan.

Zoutmijnen

Op Sal en op Boa Vista zijn nu nog steeds de resten van de oude zoutmijnen te vinden Op Sal is er iets meer te zien dan op Boa Vista, toch zijn ze beide een bezoekje waard. Op Sal zijn de zoutmijnen nog gedeeltelijk in gebruik, zodat je nu nog steeds goed kunt zien hoe hier ooit het zout gewonnen werd. In de delen van de zoutmijnen die nu niet meer gebruikt worden, kun je nu een plons nemen. Nou ja, echt plonsen is het niet, aangezien het zoutgehalte in het water zo hoog is dat je moeite moet doen om onder water te komen. Het zoutgehalte schijnt zelfs hoger te zijn dan in de Dode Zee. Als je uit het zoutbad kom, voel je je huid helemaal samentrekken en wil je zo snel mogelijk een frisse douche nemen. Deze zijn er gelukkig aanwezig. Een bezoek aan de zoutmijnen van Sal wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan Shark Bay en Espargos.

De zoutmijnen van Boa Vista zijn wat minder spectaculair, daar zijn alleen de resten van wat oude gebouwen te zien en de oude zoutpannen. Je komt hier langs tijdens een 4×4 excursie op het eiland.

Fort Real de Sao Filipe

Bij het stadje Cidade Velha, de oude hoofdstad is van Santiago, ligt pal aan de kust een heuvel van 120 meter hoog. Bovenop deze heuvel, op het eiland Santiago, ligt de oude verlaten fortificatie Fort Real de Sao Filipe. Deze fortificatie is gebouwd in de zestiende eeuw om het eiland te beschermen tegen de piraten. Zowel de locatie als het stadje kennen een lange geschiedenis. Door de eeuwen heen is het fort en de stad meerdere malen verwoest geweest.

Aan deze verwoestingen kwam in de achttiende eeuw een eind, waarna het fort weer werd herbouwd. In de twintigste eeuw werden er met regelmaat delen van het fort gerestaureerd. De laatste grote restauratie werd afgerond in 2009. Het eindresultaat mag er zijn. Nu staat het Fort Real de Sao Filipe en het stadje Cidade Velha op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het fort is geopend voor bezoek. Tijdens een bezoek aan het fort, kom je alles te weten over de bewogen geschiedenis van het Fort Real de Sao Filipe en de Kaapverdische eilanden.

Palacio do Povo

Op het Kaapverdische eiland São Vicente in het stadje Mindelo ligt één van de mooiste historische gebouwen van Kaapverdië. Het paleis van het volk, zoals we Palacio do Povo kunnen vertalen naar het Nederlands, is het voormalige paleis van de gouverneur. Wat opvalt is de koloniale stijl in de architectuur. Het gebouw dateert uit 1874 en is daarmee nog niet eens zo oud. Het gebouw telt twee verdiepingen, maar de extra verdieping is pas gebouwd tussen 1928 en 1934. Sinds het paleis niet meer dienstdoet als woning van de gouverneur is het paleis van het volk. Dat houdt in dat er tegenwoordig exposities te bewonderen van lokale artiesten. Het Palacio do Povo is een van de hoogtepunten van een bezoek aan het stadje Mindelo.

Buracona

Buracona op het eiland Sal wordt ook wel ‘Blue Eye’ genoemd. Verscholen in een rotsachtig ruw landschap aan de kust beukt de oceaan dag in dag uit tegen de rotsen. Ergens in de rotsen zit een gat met een grot. Ogenschijnlijk een donker gat waar niets te zien valt. En dan zie je het blauwe oog. In die donkere omgeving van die grot komt precies een straal fel zonlicht binnen die een klein deel van het zwarte water helderblauw doet oplichten. Een bijzonder fenomeen om te aanschouwen. Zij die kunnen duiken kunnen de grot die op zo’n zeven meter diepte zit bezoeken via het water. Het is een grote donkere kathedraal van water waarin een opvallende pilaar van blauw licht naar binnen priemt en op de bodem tot stilstand komt. Zowel vanaf land als vanuit het water is Buracona een unieke belevenis.

Serra Malagueta National Park

Het Serra Malagueta National Park ligt op het eiland Santiago. Dit nationale park is geliefd bij wandelaars en staat bekend om zijn ruige natuur en de prachtige vergezichten. Het leuke aan dit park zijn de vele dieren en planten die hier leven. Veel van deze dieren en planten zijn uniek voor Kaapverdië of zelfs voor het eiland Santiago. Wil je alles over het Serra Malagueta National Park te weten komen, bezoek dan het bezoekerscentrum. Hier kom je alles te weten over de bijzondere flora en fauna en de verschillende wandelroutes die er zijn. Het bezoekerscentrum is er gevestigd in de Caso do Ambiente.

Brava

Het kleinste eiland van Kaapverdië, Brava heeft nog voldoende te bieden om het te bezoeken. Wat er op Brava vooral zo mooi is, is het authentieke karakter van het eiland. Het vulkanische eiland is nog niet echt ontdekt door toeristen, waardoor je er kennis kunt maken met de cultuur en het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Doordat het een vulkanisch eiland is, ligt het grondgebied vaak ver boven het zeeniveau. Waar veel Kaapverdische eilanden grote stranden hebben, zijn het hier juist steile kliffen die direct in de Atlantische Oceaan verdwijnen. De weinige toeristen die het eiland bezoeken, zijn wandelaars die de ongerepte natuur van Brava willen ontdekken. Tijdens een bezoek aan Brava, mag je het dorpje Villa Nova Sintra niet overslaan. Dit dorp ligt direct aan de vulkaankrater. In de plaats Furna kom je aan met de ferry, dit is het meest levendige dorp van het eiland. Hier zijn enkele restaurants, bars en winkeltjes te vinden.

São Vicente

De belangrijkste plaats op het eiland São Vicente is Mindelo. Dit is de hoofdstad van het eiland en vanuit een cultureel oogpunt de belangrijkste stad van Kaapverdië. Zo vindt hier jaarlijks het grootste carnavalsfestival plaats en is het de bakermat van de Kaapverdische muziekscene. Verder staat het dorp bekend om zijn koloniale architectuur.  Naast Mindelo zijn er nog andere bezienswaardigheden op dit eiland. Zo is er Monte Verde waar je vanaf de top uitzicht hebt over het hele eiland. Zelfs het eiland Santo Antão is duidelijk te zien bij helder weer. Sao Pedro is een mooi authentiek vissersdorpje waar je kunt genieten van typische pastelkleurige vissersbootjes en huizen. Hier is ook een breed strand waar je lekker kunt relaxen.

Pico do Santo Antõnio

De berg Pico do Santo Antõnio ligt op het eiland Boa Vista in het zuidwesten. De berg ligt midden in het droge bruine landschap en is 380 meter hoog. Zeker de enorme pukkel van basalt op de top van berg maakt deze berg zeer kenmerkend en mooi. Deze fotogenieke berg moet je zeker hebben gezien tijdens je verblijf op Boa Vista. In combinatie met het omringende desolate landschap krijg je het gevoel dat je op mars rondloopt.