Kaapverdië top 10

Kaapverdië top 10 / Boa Vista

 home links cookiebeleidcontact 

Sal

Boa Vista

stranden

bezienswaardigheden

excursies

all-inclusive resorts

Pico de Fogo

steden & dorpen

Santiago

vakantie

 

KAAPVERDIË TIP 2: BOA VISTA

Misschien wel het populairste eiland van Kaapverdië is Boa Vista. De naam Boa Vista komt uit het Portugees en wil zoveel zeggen als ‘mooi uitzicht’ Het is ook het meest oostelijk gelegen eiland van Kaapverdië. Ook wat betreft de omvang behoort Boa Vista tot de grotere van de Kaapverdische Eilanden. Het eiland staat bekend om zijn natuurschoon. Ook hier komen de schildpadden het strand op en is men voorbereid op een grote toestroom van toeristen om hen van alle luxe en comfort te voorzien. Voorheen was het net als op het eiland Sal zo dat de grootste bron van inkomsten zoutwinning was. Ook werd er met de kweek van dadels voorzien in de inkomsten van de lokale bevolking.

Met de opkomst van het toerisme en de bouw van de luchthaven van Rabil is de toeristenindustrie verreweg de meest belangrijke bron van inkomsten geworden.
Natuurlijk zijn niet een luchthaven en grote stranden alleen voldoende om reizigers naar dit eiland toe te trekken. Op deze pagina laten we een aantal hoogtepunten de revue passeren waarom Boa Vista zo’n goede bestemming is voor je verblijf op Kaapverdië.

Sal Rei
Op Boa Vista zijn een aantal leuke plaatsen en dorpjes. De belangrijkste plaats is de hoofdstad Sal Rei. Ook in de naam van de hoofdstad hoor je weer terug hoe belangrijk de zoutwinning op dit eiland is geweest. Ook de visserij was hier belangrijk en lange tijd was het dan ook vooral een vissersplaatsje. Sinds 1990 is dit de snelst groeiende plaats van heel Kaapverdië. Inmiddels wonen er meer dan 10.000 mensen op Boa Vista en daarvan woont meer dan de helft in de hoofdstad. Op zich lijkt dat nog niet zo veel, maar wanneer je daar ook nog eens de tienduizenden hotelbedden bij telt kan het hier behoorlijk druk zijn.
Naast dat veel van de hotels en resorts op het eiland te vinden zijn in de buurt van Sal Rei voorziet het stadje zelf ook in voorzieningen voor haar bezoekers. Zo is er een toeristenmarkt waar je leuke lokale snuisterijen kunt kopen en kunt vertoeven op de terrasjes en genieten van een maaltijd in één van de restaurantjes. Een andere trekpleister die je zeker niet mag overslaan in Sal Rei is de visafslag. De visserij is nog altijd een belangrijke bron van voedsel voor de lokale bevolking en op de visafslag kom je die tegen waardoor je in contact komt met de locals. Vis is één van de weinige betaalbare voedselbronnen en naast dat veel mensen hun vis hier direct vers uit de zee kopen, kun je er zelf ook proeven van het zeeleven rond het eiland.

Rabil
De oude hoofdstad van Boa Vista is Rabil. Rabil is tegenwoordig de plaats waar de luchthaven is gevestigd, maar het stadje heeft ook een traditie in de pottenbakkerij. In Rabil zelf kun je kennis makelen met deze ambacht en zien hoe ze hier wordt gebezigd. Er wordt hier keramiek geproduceerd die duidelijk uniek verbonden is aan deze regio. In het dorpje zelf is ook de kerk zeker een bezoekje waard. Een mooie wit kerkje gesitueerd aan een ruim plein. Opvallend is de wat Moors aandoende stijl van de twee torens aan beide zijden van het kerkje. Ook ligt er direct buiten Rabil een Oase die het droge landschap opsiert met groene struiken en palmbomen.

Bofeira
Wanneer je ervoor kiest om te verblijven op Boa Vista is er één dorpje waar dagelijks grote groepen toeristen een kijkje komen neem. Bofeira is een zeer kleurrijk dorpje dat goed bereikbaar is omdat het niet ver ligt van de hoofdweg van het eiland. Het is een dorp dat zich helemaal aanpast op de groepen toeristen. Waar het er normaal rustig is en verder niet zoveel te beleven valt is dat wel anders wanneer er een groepje toeristen het dorp wordt binnengebracht tijdens een excursie. Het dorpje komt ineens tot leven. De mensen komen naar buiten om hun tijdelijke bezoekers te verwelkomen met muziek en enkele barretjes gaan spontaan open. Dit alleen al maakt een bezoek aan Bofeira een unieke ervaring. Je ziet dan ook hoe belangrijk toeristen zijn voor de inwoners van Bofeira. Drink dan ook zeker een drankje in een bar, geef de muzikanten een fooi en koop een souvenirtje, want inwoners van het dorpje hebben een groot belang bij de inkomsten die zij verdienen uit het toerisme. Vergeet natuurlijk ook niet te kijken naar de kleurrijke huisjes die gebouwd zijn in de typische voor de regio geldende bouwstijl.

Fundo de Figueiras
Het dorpje Fundo de Figueiras mag ook zeker niet ontbreken in dit overzicht. Het ligt in het oosten van Boa Vista en het dorp staat erom bekend dat men er goed in is geslaagd om haar authentieke karalter te hebben behouden. Hier kom je dus ook de traditionele huisjes tegen en bij binnenkomst valt je meteen al het zeer aanwezige kerkje op dat je dan ook zeker niet moet overslaan. Het is een leuk dorpje om doorheen te wandelen en de authenticiteit op te snuiven. Wel zal je dan zien dat de eerste verschijnselen waar te nemen zijn die de authenticiteit van het dorpje onder druk zetten. Dit zijn de toeristenwinkeltjes. Ze komen ze er steeds meer en dit kan ten koste gaan aan het unieke karakter van het dorpje. Laten we hopen dat men hier een goede balans weet te vinden tussen authenticiteit en het verkrijgen van inkomsten uit de toeristenindustrie. Naast het dorpje zijn ook de nabijgelegen stranden bekend vanwege de zeeschildpadden die daar hun eieren leggen. Het strand is wel beschermd, want de lokale bevolking beschouwt de schilpadden als een delicatesse.

Wat is er nog meer op Boa Vista
Naast een aantal leuke dorpjes en plaatsjes zijn er ook nog een aantal andere bezienswaardigheden en gebeurtenissen die je verblijf op dit eiland net dat extraatje geven. Ook hier komen bijvoorbeeld de ‘Caretta Caretta schilpadden’ het strand op om eieren te leggen. Tegenwoordig heeft de lokale bevolking steeds meer door dat deze schildpad beschermd moet worden. Dat valt niet mee als je weet dat deze schildpad altijd een belangrijke voedselbron is geweest en bovendien ook zeer smakelijk schijnt te zijn. Tegenwoordig is men er gelukkig wel achter gekomen dat de schildpadden juist één van de hoofdredenen zijn waarom veel toeristen juist hier verblijven. En dan niet om de culinaire waarden, maar om het natuurlijke fenomeen rond het leggen van de eieren op het strand en natuurlijk het uitkomen van de eieren waarna de kleine schilpadjes massaal het ruime water kiezen.

Op het zuidelijke deel van Boa Vista zijn de zandduinen te vinden. Voor een wat actievere bezigheid kun je er hier op uittrekken met en quad en over de zandduinen crossen. Ook kun je hier kennis maken met het fenomeen zand surfen. De duinen lenen zich uitstekend om een snowboard onder te binden en vervolgens de helling af te dalen. Een unieke ervaring waarbij een wintersport element terugkomt in je winterzonbestemming.
Ook op Boa Vista zijn nog oude zoutmijnen te vinden. Jarenlang was de zoutwinning de belangrijkste economische katalysator. Hoewel de zoutwinning al sinds jaar en dag niet meer plaats vindt zijn de mijnen er nog altijd. Wat ze vooral interessant maakt is dat ze tegenwoordig leeg en verlaten zijn. Dit geeft een aparte desolate indruk dat spookachtig op je kan overkomen.

Natuurlijk zijn er op Boa Vista ook vele stranden, waaronder één van de mooiste ter wereld volgens de kenners. Santa Monica Beach heeft dan ook een verlaten ligging en is bijna twintig kilometer lang. Het ongerepte karakter van dit strand maakt hem uniek. Een andere bekende bezienswaardigheid ligt niet zo zeer op het eiland, maar direct ernaast. In de wateren rondom Boa Vista ligt namelijk het scheepswrak Santa Maria. Het ligt niet onderwater en je kunt het zien liggen aan de Noordkust. Samen met de hotels en de resorts biedt Boa Vista genoeg voor haar bezoekers om je verblijf in Kaapverdië hier te hebben.

Meer over Boa Vista
Boa Vista
Boa Vista in 24 foto's
beste reistijd voor Boa Vista
mooiste dorpjes op Boa Vista
waar overnachten op Boa Vista


 

Kaapverdië bezienswaardigheden Kaapverdië voor beginners Kaapverdië informatie Kaapverdië fotoreportages winterzon in Kaapverdië