Kaapverdië top 10

Kaapverdië top 10 / bezienswaardigheden

 home links cookiebeleidcontact 

Sal

Boa Vista

stranden

bezienswaardigheden

excursies

all-inclusive resorts

Pico de Fogo

steden & dorpen

Santiago

vakantie

 

KAAPVERDIË TIP 4: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Monte Gordo
Op één van de noordelijke eilanden van Kaapverdië ligt Monte Gordo. Het is het hoogste punt van het eiland São Nicolau. Monte Gordo is 1312 meter hoog en vooral een leuke bestemming voor wandelaars. Geen massatoerisme op dit vrij droge eiland, maar wel prachtige wandelroutes op en rond Monte Gordo. Het is van oorsprong een vulkaan die al lange tijd niet meer actief is. Monte Gordo maakt deel uit van het gelijknamige nationale park. Het park is er gekomen om het unieke ecosysteem in het bergachtige gebied beter te kunnen beschermen en conserveren. Naast de fantastische vergezichten kunnen wandelaars dan ook genieten van uniek palet van flora en fauna. Zo nu en dan kom je tijdens je wandeling ook door enkele van de typische dorpjes die op en rond de flanken van de berg te vinden zijn.
Ook is het leuk om te weten dat Monte Gordo nog niet eens zo heel lang gelden veel hoger was. Zo kwam het hoogste punt in de middeleeuwen nog tot 1450 meter en zo rond 8000 voor Christus lagen de hoogste plekken van de berg tot boven de 4000 meter. Dit lijkt lang geleden maar vanuit een geologisch perspectief is de berg in een korte periode nog maar een derde van de hoogte die ze ooit had.

Cabo Santa Maria
Eén van de excursies die veel resorts en hotels faciliteren op Boa Vista is naar Cabo Santo Maria. Dit is een scheepswrak dat is hier komen vast te liggen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het ligt net in het water aan één van de typische mooie witte stranden op het eiland. Het geeft een mooi contrast. Ook zal je zien dat het schip dat daar nu vijftig jaar ligt al aardig is overgeleverd aan de elementen van de natuur. Het is dan ook nog maar de vraag of het schip er over de komende vijftig jaar nog ligt of dan deze dan al geheel is vergaan.

Zoutmijnen
Op zowel Sal als Boa Vista zijn de sporen nog vindbaar van het oude zoutwinning. Het is leuk om tijdens je verblijf op één van deze eilanden een oude zoutmijn te bezoeken. Op het eiland Sal zijn de zoutpannen tegenwoordig toegankelijk om in rond te dobberen. Zwemmen zal je niet lukken, want het zoutgehalte in deze zoutpannen is nog hoger dan die in de dode zee. Je hoeft er dan ook weer niet bang voor te zijn dat je kopje onder gaat. Ook zijn de oude zoutmijnen niet meer in gebruik hebben ze daardoor een ietwat spookachtig en verlaten indruk. Met een beetje fantasie kun je verwachten dat je ergens een hoek omgaat en wordt geconfronteerd met een groep zombies. Als je dit soort fantasieën niet hebt kun je gewoon genieten van een mooi stukje verleden van het land dat heeft te maken met de zoutwinning.

Fort Real de Sao Filipe
In het stadje Cidade Velha, dat de oude hoofdstad is van Santiago, ligt een heuvel die pal aan de kust ligt op zo’n 120 meter hoogte. Bovenop deze heuvel op het eiland Santiago ligt een oude verlaten fortificatie genaamd Fort Real de Sao Filipe. Deze fortificatie was er al in de zestiende eeuw toen ze werd gebouwd om het eiland te beschermen tegen de piraten. Zowel de locatie als het stadje kennen een lange geschiedenis waarbij het soms moeilijke tijden waren en grote delen werden verwoest. Na alle verwoestingen uit het verleden werd het fort in de achttiende eeuw weer herbouwd. In de twintigste eeuw werden er regelmatig delen van het fort gerestaureerd. Samen met de stad Cidade Velha was de laatste restauratie die liep van 2000 tot 2009. Het eindresultaat mocht er zijn en het is dan ook terecht dat zowel het stadje als het fort een plekje hebben gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het fort is dan ook te bezoeken en leert je meer over het roerige verleden. Vergeet ook niet te genieten van het prachtige uitzicht dat je hebt vanaf meerdere zijden van het fort. Dit is zeker één van de bijzondere bezienswaardigheden van Kaapverdië.

Palacio do Povo
Op het Kaapverdische eiland São Vicente in het stadje Mindelo ligt één van de mooiste historische gebouwen van Kaapverdië. Het paleis van het volk, zoals we Palacio do Povo kunnen vertalen naar het Nederlands, is het voormalige paleis van de gouverneur. Wat erg opvalt is de koloniale stijl in de architectuur. Het gebouw dateert uit 1874 en is daarmee nog niet eens zo oud. Het gebouw telt twee verdiepingen, maar de extra verdieping is pas gebouwd tussen 1928 en 1934. Sinds het paleis niet meer dienstdoet als woning van de gouverneur is het paleis van het volk. Dat houdt in dat er tegenwoordig exposities te bewonderen van lokale artiesten. Mede door dit prachtige gebouw is Mindelo een uitstekende stad om te bezoeken.

Buracona
Buracona op het eiland Sal wordt ook wel ‘Blue Eye’ genoemd. Verscholen in een rotsachtig ruw landschap aan de kust beukt de oceaan dag in dag uit tegen de rotsen. Ergens in de rotsen zit een gat met een grot. Ogenschijnlijk een donker gat waar niets te zien valt. En dan zie je het blauwe oog. In die donkere omgeving van die grot komt precies een straal fel zonlicht binnen die een klein deel van het zwarte water helderblauw doet oplichten. Een bijzonder fenomeen om te aanschouwen. Zij die kunnen duiken kunnen de grot die op zo’n zeven meter diepte zit bezoeken via het water. Het is een grote donkere kathedraal van water waarin een opvallende pilaar van blauw licht naar binnen priemt en op de bodem tot stilstand komt. Zowel vanaf land als vanuit het water is Buracona een unieke belevenis.

Serra Malagueta National Park
Het ‘Serra Malagueta National Park’ ligt op het eiland Santiago en is een ware must voor de wandelaar die graag vertoeft in ruige natuur omringd met prachtige vergezichten. Het leuke aan dit park zijn de vele endemische dieren en planten die hier te vinden. Wellicht dat niet elke lezer bekend is met deze term, maar met endemie wordt bedoeld dat de dieren en planten van nature uitsluitend hier voorkomen. Een goede manier om te weten te komen welke wandelingen allemaal mogelijk zijn in dit prachtige nationale park is door te beginnen in het bezoekerscentrum van ‘Serra Malagueta’. Dit bezoekerscentrum is gevestigd in ‘Caso do Ambiente’ en hier hebben ze alle informatie om een goede wandelroute op maat uit te kiezen.

Brava
Ook het kleinste eiland van Kaapverdië heeft toch nog voldoende te bieden om het te bezoeken. Wat er op Brava vooral zo mooi is, is het authentieke karakter op het eiland. Het vulkanische eiland is nog niet ontdekt door de grote horde toeristen, waardoor je kennis kunt maken met de pure cultuur en het dagdagelijkse leven van de lokale bevolking. Doordat het een vulkanisch eiland is, ligt het grondgebied vaak ver boven het zeeniveau. Waar veel Kaapverdische eilanden grote stranden hebben, zijn het hier juist steile kliffen die direct in de Atlantische Oceaan verdwijnen. Vooral wandelaars kunnen hier genieten van mooie wandelroutes in groene omgeving. Aan de vulkaankrater ligt het Dorpje Villa Nova Sintra dat vaak wel wordt aangedaan door de bezoekers van het eiland. In het havenstadje Furna kom je aan met de Ferry en in dit plaatsje zijn nog wat restaurantjes en bars. Na het verlaten van Furna wordt de omgeving steeds authentieker.

São Vicente
De belangrijkste plaats op het eiland São Vicente is Mindelo. Dit is de hoofdstad van het eiland en ook vanuit een cultureel oogpunt de belangrijkste stad van Kaapverdië. Zo vindt hier jaarlijks het grootste carnavalsfestival plaats en is ook de architectuur erg mooi. Op onze pagina over steden plaatsen in Kaapverdië gaan we hier meer op in. Toch zijn er ook nog wel andere bezienswaardigheden op dit eiland. Zo is er ook Monte Verde waar je vanaf de top uitzicht hebt over hele eiland. Zelfs het nabijgelegen eiland Santo Antao is duidelijk te zien bij helder weer. Sao Pedro is een mooi authentiek vissersdorpje waar je kunt genieten van typische pastelgekleurde vissersbootjes en huizen. Bovendien is hier een breed strand waar je lekker kunt relaxen.

Pico do Santo Antõnio
De Berg Pico do Santo Antõnio ligt op het eiland Boa Vista in het zuidwesten. De berg ligt middenin het droge bruine landschap en is 380 meter hoog. Zeker de enorme pukkel van Basalt op de top van berg maakt deze berg zeer kenmerkend en mooi. Deze fotogenieke berg moet je zeker hebben gezien tijdens je verblijf op Boa Vista. In combinatie met het omringende desolate landschap krijg je het gevoel dat je op mars rondloopt.

Meer over bezienswaardigheden in Kaapverdië
bezienswaardigheden in Kaapverdië

 

Kaapverdië bezienswaardigheden Kaapverdië voor beginners Kaapverdië informatie Kaapverdië fotoreportages winterzon in Kaapverdië