Kaapverdië top 10

Kaapverdië top 10 / Sal

 home links cookiebeleidcontact 

Sal

Boa Vista

stranden

bezienswaardigheden

excursies

all-inclusive resorts

Pico de Fogo

steden & dorpen

Santiago

vakantie

 

KAAPVERDIË TIP 1: SAL

Sal is het belangrijkste eiland wat betreft de toeristensector. Het is op dit eiland waar het toerisme van Kaapverdië ooit begonnen is. Lange tijd kon dit bovenwindse eiland leven van de export van zout. Zoutwinning was zelfs zo belangrijk voor dit eiland dat het de naamgever van het eiland ‘Sal’ is. In de recente geschiedenis werd de zoutwinning steeds minder interessant en tegenwoordig liggen de meeste zoutpannen er dan ook wat verlaten bij. Gelukkig heeft het toerisme dit gemis kunnen opvullen. Sal is één van de populairste toeristenbestemmingen van Kaapverdië.

Sal heeft dan ook veel te bieden voor haar bezoekers. Dat begint al bij de vele zandstranden waar je heer kunt genieten van het aangename klimaat. Ook heeft het eiland een aantal leuke dorpjes, prachtige natuur en bovendien ligt de luchthaven ‘Amílcar Cabral Internationaal’ op dit eiland. Dit is de internationale luchthaven van Kaapverdië en in vrijwel alle gevallen is Sal dan ook het eerste eiland waarmee de bezoekers kennis zullen maken.

Op deze pagina gaan we in op een aantal zaken die van Sal een interessante toeristenbestemmingen maken.

Espargos
De hoofdstad van het eiland Sal is Espargos. De stad ligt centraal op het eiland ten noorden van de luchthaven van het eiland. Ondanks dat het de hoofdstad is moet je je niet te veel voorstellen bij deze stad. De stad heeft slechts 6000 inwoners en wat betreft de bezienswaardigheden moet je ook geen dag uittrekken om Espargos te verkennen. Toch zijn er een aantal zaken een vermelding waard. Zo zijn er mooie huisjes in pastelkleuren die delen van het straatbeeld van de stad opfleuren. Ook de kerk op het centrale plein is zeker de moeite van een bezichtiging waard. Bovendien kun je het stadje ook bewonderen vanaf een nabijgelegen heuvel. Een leuke wetenwaardigheid is de herkomst van de naam Espargos. Zoals de naam al doet vermoeden is de stad genoemd naar Asperges. In deze regio groeiden wilde asperges die de naamgever zijn geworden van de hoofdstad van Sal. Ook ligt Espargos niet ver van Terra Boa en deze plek is dan ook goed te combineren met je bezoek aan de hoofdstad.

De dorpjes van Sal
Waar de hoofdstad Espargos niet een vol programma te beiden heeft, is dat anders met de dorpjes van Sal. Sal kent een aantal mooie dorpjes die de bezoekers veel te bieden hebben. Zo is het vissersdorpje Santa Maria de plaats waar veel resorts te vinden en dus ook een groot deel van de toeristen verblijft tijdens een bezoek aan Kaapverdië. Het stadje heeft leuke terrasjes, gezellige winkeltjes en bars waar het goed toeven is. Ook kun je er kennis maken met de visserij van het dorp.
Ook het vissersdorpje Murdeira is een dorpje dat zeker wel een bezoekje waard is. Vroeger werd hier vooral geleefd van de visserij, maar tegenwoordig is ook hier het toerisme de stuwende kracht van de economie. Dit komt vooral omdat aan de kust van Murdeira helder water met koraal is waar je mooi kunt duiken.
Het leuke van het vissersdorp Palmeira is de authenticiteit. Hier komen de toeristen nog niet zo veel en kun je kennis maken met een ander authentieker Kaapverdië. Een leuke plek om te zien hier het leven voor een hoop Kaapverdianen is. Het is mooi om te zien hoe de familie in de haven wacht tot hun geliefden weer terugkeren van zee. Niet alleen familie, maar het hele dorp loopt uit om de vissersbootjes te onthalen en om de beste vis te kopen.

Andere bezienswaardigheden op Sal
Naast de dorpjes zijn er nog een aantal andere leuke bezienswaardigheden op Sal. Zo zijn er de stranden waar het goed toeven is. Het eiland Sal kent vele stranden. Dat is ook een reden waarom het behoort tot de meest favoriete bestemmingen van Kaapverdië. Zeker bij Santa Maria zijn veel stranden gesitueerd.
Ook Shark Bay wordt veel bezocht door toeristen. Alleen al te voet kun je hier heel dicht bij de in groten getale aanwezige citroenhaaien komen. Hier heb je geen duikersbrevet nodig om dichtbij te komen. Zelfs een snorkel kun je in je kamer laten. Je hoeft niet bang te zijn dat de haaien je zullen aanvallen, want mensen staan niet op de menu van de citroenhaai. Je kunt wel een poging om er één met de hand te vangen. Het is natuurlijk niet aan te raden, want de haaien zijn nog altijd geen huisdieren en kunnen de tegenaanval kiezen ter verdediging.
Een ander natuurlijk wonder dat zich manifesteert op het eiland Sal zijn de ‘Caretta Caretta Schildpadden’. Wanneer veel van de stranden gesloten zijn ben je op het juiste moment op Sal. Dat kan namelijk alleen maar betekenen dat ze in het donker van de nacht het strand op komen om hun eieren te leggen. Een prachtig natuurlijk fenomeen. Schildpadden komen praktisch nooit aan land, alleen maar om hun eieren te leggen.
Zo zie je maar dat de natuur overal is. Sal lijkt een groot kaal eiland, maar toch zijn er tal van diamantjes met natuurschoon te vinden, zoals de ‘Shark Bay’ en de schilpadden. Een ander voorbeeld hiervan is Terra Boa. Dit is de bekendste fatamorgana van Sal en zelfs van Kaapverdië. Het ligt middenin de woestijn en als je er naartoe gaat zie je dingen die er niet zijn. Hiermee is het een van de mooiste bezienswaardigheden waar niets valt te zien.
De naam van het eiland Sal is een vertaling van het woord zout. Lange tijd was zout de belangrijkste bron van inkomsten. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van het zoutwinnen moet je zeker de zoutkrater ‘Pedro Luma’ bezoeken. Hier zijn de oude zoutmijnen te vinden. Tegenwoordig kun je erin badderen. Het zoutgehalte is er heel hoog en je zult dan ook blijven drijven zonder moeite.

Sal is een prima eiland om tijdens je bezoek aan Kaapverdië als thuisbasis te beschouwen. Er zijn vele leuke plekken op het eiland en bovendien zijn de voorzieningen voor de toeristen hier van een uitstekende kwaliteit. Het eiland is ook goed bereikbaar door de aanwezigheid van een internationale luchthaven waar veel vluchten uit Europa landen. Bovendien is het ook een goede plek om eventuele andere eilanden van Kaapverdië van hieruit te bezoeken.

Meer over Sal
Sal in 24 foto's
Sal klimaatinfo
beste reistijd voor Sal
de mooiste dorpjes op Sal
waar overnachten op Sal

 

Kaapverdië bezienswaardigheden Kaapverdië voor beginners Kaapverdië informatie Kaapverdië fotoreportages winterzon in Kaapverdië