Kaapverdië top 10

Kaapverdië top 10 / steden & dorpen

 home links cookiebeleidcontact 

Sal

Boa Vista

stranden

bezienswaardigheden

excursies

all-inclusive resorts

Pico de Fogo

steden & dorpen

Santiago

vakantie

 

KAAPVERDIË TIP 8: STEDEN & DORPEN

Praia
De hoofdstad van Kaapverdië is Praia. De stad heeft zo’n 60.000 inwoners en ligt op het eiland Santiago. Dit is tevens het grootste eiland van Kaapverdië. Praia is een belangrijke plaats waar schepen van en uit de richting van Brazilië en het verre Oosten nog eens voor anker gaan. De stad Praia doet denken aan Afrika. Er zijn tal van steden op het Afrikaanse vasteland waar eenzelfde sfeer hangt. Het centrum van de stad is er levendig en er zijn veel kiene kleurrijke markten en in veel straten hoor je muziek. Een gezellige en levendige bedoeling dus. De bekendste bezienswaardigheid is de nabijgelegen combinatie van de oude stad Cidade Velha en het Fort Real de São Felipe. Deze locatie prijkt dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Enkele leuke bezienswaardigheden in de stad Praia zijn het Scheepvaarmuseum met een aantal interessante archeologische schatten. Ook het presidentieel Paleis en Albuquerque Square mogen niet gemist worden. Dat geldt overigens ook voor het oude stadhuis. Wil je meer te weten komen over de stad en het land, dan kun je ook het Etnográfico Museum en Nationaal Historisch Archief bezoeken. Vergeet ook niet één van de lokale markten te bezoeken. Sinds 2009 kunnen jazzliefhebbers genieten van het ‘Kriol Jazz Festival’ dat in de maand april wordt gehouden en drie dagen duurt. Als je precies wilt weten wanneer het festival plaats heeft doe je er goed aan om de website van het festival te raadplegen.

Santa Maria
De meest toeristische plaats van het eiland Sal, en misschien wel van Kaapverdië, is Santa Maria. Dit is dan ook de plaats waar veel van de resorts voor toeristen te vinden zijn die op het eiland Sal gevestigd zijn. Kenmerkend voor het dorp zijn de pastelkleurige huisjes en enkele bars en terrassen. Ook zijn hier winkeltjes met souvenirs en leuke restaurantjes. Samen met de resorts is Santa Maria voor veel bezoekers van Kaapverdië de basis. Het grote pluspunt zijn lange en brede stranden met hagelwit zand en diepblauw water van de Oceaan. Veel bezienswaardigheden zijn hier verder niet. Je kunt hier nog wel een wandeling maken die je naar de plaats van de oude en nieuwe vuurtoren brengt. Natuurlijk worden er wel tal van activiteiten en excursies gefaciliteerd waardoor je het eiland prima kunt verkennen vanuit Santa Maria.

Mindelo
Mindelo is de tweede stad van Kaapverdië en bevindt zich op het eiland São Vicente. Het is één van de belangrijkste steden van de eilandengroep. Zeker op cultureel vlak heeft de stad een belangrijke positie. Net als Praia is de stad een belangrijk haven voor de internationale zeevaart. De stad is vooral gekend om zijn diepgewortelde cultuur. Zo zijn er een aantal musea, zoals het museum in Torre de Belém waar een expositie is van een aantal grote steden van Kaapverdië is en het Centro Nacional de Artesanato. Aan de hoogste kant van de stad ligt het negentiende-eeuwse fort ‘Fortim d'El Rei’. Van hieraf heb je een fantastisch uitzicht over de baai van Porto Grande en grote delen van de stad Mindelo.
Mercado Municipal is leuke overdekte markt met tal van lokale producten. Ook de vismarkt Mercado de Peixe is leuk om te bezoeken en bovendien prima te combineren met een bezoek aan Mercado Municipal. Ook heeft Mindelo een stadsrand genaamd Praia de Laginha. Ben je nog op zoek naar een misschien niet zo voor de hand liggende plek om te bezoeken, dan is Telefoonmuseum een leuke uitstap. Ook staat er in de oude Portugese koloniestad een kopie van Torre de Belém.
Wat betreft evenementen is het carnaval een jaarlijks terugkerend festijn waar groots wordt uitgepakt.

Sao Pedro
Een andere plek op het eiland Sao Vicente is Sao Pedro. Hier kom je verlaten stranden met zowel vulkanisch zwart zand als het meer voorkomende hagelwitte zand tegen. Ook is hier de luchthaven van het eiland te vinden en veel bezoekers van het eiland komen via deze route aan op het eiland. De prachtige pastelkleurige huisjes direct aan het strand maken van het dorp een echt plaatje. Zeker als dan ook nog eens de vissers in hun kleurrijke bootjes aankomen of juist het strand verlaten. Ook hier komen de zeeschildpadden jaarlijks het strand op om eieren te leggen.

Sal Rei
Sal Rei is de hoofdstad van Boa Vista, één van de meest toeristische eilanden van Kaapverdië. De stad betekent vertaald uit het Portugees zoveel als ‘Zout Koning’. Lange tijd was zoutwinning dan ook de belangrijkste bron van inkomsten en daarmee is het dus ook niet vreemd dat de stad daarnaar vernoemd is. Eén van de belangrijke bezienswaardigheden in het stadje is de kerk Santa Isabel. Ook zijn er een aantal belangrijke evenementen in Sal Rei, zoals het jaarlijkse muziekfestival op het strand genaamd ‘Praia da Cruz’ dat in augustus wordt gehouden.
Verder is het plaatsje vooral bekend om de omringende stranden en de resorts voor toeristen.

Vila Nova Sintra
Op het eiland Brava ligt in een groene omgeving het plaatsje Vila Nova Sintra verscholen. De mooie witte gebouwen contrasteren op een prachtige wijze met de het groene landschap. Het mooie aan dit plaatsje zijn de witte gebouwen en het authentieke karakter. Door de hogere ligging in het groene landschap is dit één van de mooiste dorpjes van Kaapverdië. Bezienswaardigheden naast het dorpje als geheel zijn het monument van de bekende Kaapverdiaanse schrijver Eugénio de Paula Tavares dat gelegen is naast het huis waar hij leefde en waar tegenwoordig een museum in zit waar je meer over de schrijver te weten kunt komen. Het centrale plein Praça Eugénio Tavares is ook al genoemd naar de beroemde schrijver. Op het plein is onder andere een mooi muziekpaviljoen te vinden. Ook de katholieke kerk en Rua de Cultare moet je zeker niet overslaan.

Cidade Velha
Deze oude stad grenst tegenwoordig aan de Praia, huidige hoofdstad van Santiago en Kaapverdië. Dit is een belangrijk stadje met veel historische gebouwen en tevens ligt bovenop een heuvel ook het fort Real de São Felipe. Samen met het Fort is de stad vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Al met al een mooie aanblik van historische koloniale huizen en een mooi gerestaureerd oud fort dat vroeger diende om de piraten buiten te houden.

Meer over steden en dorpen in Kaapverdië
mooiste dorpjes in Kaapverdië


 

Kaapverdië excursies Kaapverdië voor beginners Kaapverdië informatie Kaapverdië fotoreportages winterzon in Kaapverdië